Matti Hatanpää
23.10.2016

Nyt on tähtipaikka tarjolla kunnallispolitiikassa


En tarkoita tähtipaikkalla, että olisi jaossa isoja ja näkyviä paikkoja juhlittuna sankarina. Ehkä jopa päinvastoin. Nyt on jaossa paljon työtä, vaikeita keskusteluja, riitoja, neuvotteluja, hankalia ihmisiä, vuosikymmenien painolasteja, heikkoa taloutta, negatiivista palautetta, omienkin vihoittelua,  vihaisia lehtikirjoituksia... Eikö kuulostakin houkuttelevalta?

Kuntavaalit lähestyvät ja ehdokashankinta käy kuumana varsinkin Porissa. Vuosi vuodelta halu poliittiseen vaikuttamiseen on laskenut ja ehdokkaiden hankkiminen käynyt entistä vaikeammaksi. Tulevan organisaatio muutoksen vuoksi lautakunta paikkojen määrä tulee tippumaan runsaasti. Tämä onkin yksi suurimmista syistä miksi kuntavaaliehdokkuus ei enään houkuttele. Myöskin pääseminen luottamustehtäviin kesken työpäivän "siviilityöstään" on vapaata lain mukaan, mutta käytännön asiat (ja työnsä) jokaisen meistä hoidettava itse. Kukaan ei tuuraa luottamustehtävissä olevaa henkilöä.

Ongelmista huolimatta nyt on aidosti mahdollisuus päästä vaikuttamaan.
Porin toiminta tulee nykytiedon perusteella muuttumaan merkittävästi ja kunnille haetaan uutta suuntaa. Siinä on oikea vaikuttamisen paikka.  Pori uudistaa strategiaansa, kaupungin suuntaa ja kaupungin johtamista. Kun tuleva maakuntauudistus toteutuu, tarkoittaa tämä merkittävää mullistusta koko kuntamaailmaan. Uudistuksissa on oikeasti ilo olla mukana - oppimisen määrää ei voi mitata.

Oman lyhyen poliittisen uran aikana on monenlaisia muistoja. Kunnallispolitiikan sekä Keskustan toiminnoissa mukana olleena kaikista kädenväännöistä huolimatta, en vaihtaisi päivääkään pois. Pääosin luottamustehtävien hoitaminen on vaikuttamista, positiivisia kohtaamisia, yhteistä päämäärää kohti kulkemista, yhteisten asioiden hoitamista, kiinnostavia keskusteluja, neuvotteluja, oppimista, aktiivisuutta, olemista tapahtumien näköalapaikalla...
Se on Keskustalaista politiikkaa.